Kako je nastala Bachova cvetna terapija

 

bachove kapljiceAngleški zdravnik Edward Bach (1886-1936) je življenje posvetil iskanju zdravila, ki bi zdravilo vzroke bolezni, ne pa samo odpravljalo simptome. Tako zdravilo je našel v kraljestvu narave, v cvetovih divlje raslih rož in dreves. Njegova cvetna terapija – Bachove kaplice na naraven, neškodljiv in blag način zdravijo naše porušeno duševno in čustveno ravnovesje in na ta način blagodejno vplivajo na naše telo.

 

Bach se je rodil v vasi Moseley v Warwickshiru, bil je skrajno nežen in občutljiv otrok. Zato so ga starši v prvih letih življenja obsuli s posebno ljubeznijo in naklonjenostjo. Ko pa je odraščal, se je njegova konstitucija polagoma okrepila in utrdila.  Že v zgodnji mladosti je kazal izredno moč volje in vztrajnosti. Že tedaj je bila njegova sposobnost osredotočanja tako zelo razvita, da ga ni bilo moč z ničemer odvrniti od predmeta njegovega zanimanja in je sledil svojim ciljem z neomajnim zaupanjem.

Dr. Edward Bach je z napredovanjem svojih raziskav prišel do naslednjega spoznanja: ''Naše duševno počutje usmerja zdravje našega telesa in spreminjajoča se bolnikova razpoloženja ter čustva so indikacije, po katerih se je treba ravnati pri izboru potrebnih zdravil, in sicer popolnoma neodvisno od organskih težav.
Ker se niti dva tipa človeka v svojih duševnih reakcijah popolnoma ne ujemata, tudi ista bolezen vsak tip človeka drugače prizadene in so zato za zdravljenje potrebna individualno različna zdravila.

Zdravi osebnost pacienta, in ne njegove bolezni, je bilo osnovno načelo tega novega sistema zdravljenja. Zdravi duševno držo ali prevladujoča negativna razpoloženja, in ko bo vzpostavljeno duševno ravnotežje, bo obenem izginila tudi bolezen, kakršnakoli že je.
Čeprav so določena duševna stanja pri določenih ljudeh pogostejša kot pri drugih, pa tudi pripadnike drugih osebnostnih skupin včasih obvladujejo čustva, ki zanje niso značilna.
Tako je na primer plahost čustvo, za katero so najbolj dovzetni občutljivi ljudje, včasih pa tudi odločni ljudje z močno voljo občutijo čustva kot strah in celo grozo.

Bach je bil zato posebej pozoren na taka razpoloženja, ki jih trpijo ljudje vseh tipov in starosti. Razlikoval je dvanajst duševnih stanj:

1. strah,
2. groza, panika,
3. duševne bolečine ali skrbi,
4. neodločnost,
5. ravnodušnost ali zdolgočasenost,
6. dvom ali malodušnost,
7. pretirana zaskrbljenost,
8. šibkost,
9. pomankljivo samozaupanje,
10. nepotrpežljivost,
11. prekipevajoča čustva,
12. ponos ali nedostopnost.

 

Moto, ki bi ga lahko postavili nad Bachovo življenje, se glasi: enostavnost. In enostavnost je tudi temeljno načelo njegovega življenjskega dela, po njem imenovanje Bachove cvetne terapije. Tudi njegova nagnjenja so bila enostavna. Veselile so ga majhne stvari in tudi najmanjša stvar, ki je potrebovala njegovo skrb in pozornost, se mu je zdela zanimanja in ljubezni vredna.

Pravzaprav zadostuje za označitev Bacha ena sama beseda in ta beseda je: naravnost.

V vseh okoliščinah, kjerkoli je bil in s komerkoli je bil, je bil on sam. Ni se ukvarjal z mnenjem drugih, kajti pred njegovimi očmi je stal svetel primer Kristusa, ki je v sebi združil vse visoke vrednote: možatost, blagost in moč, da je gledal resnici v oči.

Edino, kar je pomembno, je biti srečen. Samo sreča in zadovoljstvo povzdigneta dušo in ji odpreta pot do zdravja, prav tako kot nesreča v vseh oblikah utira pot bolezni. Veliki sovražniki sreče in zadovoljstva so čustvena stanja kot so strah, tesnoba, pobitost, nepotrpežljivost, razdražljivost, žalost, depresija …Toda Bach je bil v prvi vrsti praktik. Zato je bil vesel, ko je odkril, da rastejo v našem naravnem okolju rastline in drevesa, ki imajo moč, da nas osvobodijo strahov, skrbi, nepotrpežljivosti in nam pomagajo, da se spet veselimo življenja.

Z vrnitvijo notranje sreče in zadovoljstva se hkrati vrne tudi naše zdravje, kajti sprememba duševnega počutja bolnika se mora zgoditi pred telesno spremembo, da se lahko bolezen, ne glede na to, katera je, razblini.

Skoraj vedno razložijo bolniki, potem ko so jemali rastlinska zdravila: ''Oh, toliko bolje se zdaj počutim v svoji koži.'' Ko bolnik to reče, vemo, da mu bo kmalu šlo bolje tudi telesno.
Sistem rastlinskega zdravljenja, ki nam ga je zapustil Edward Bach, pomeni vrnitev k pravi umetnosti zdravljenja. Zdravljenje z Bachovimi cvetovi ne ublaži samo telesnih simptomov, ampak, kar je veliko bolj odločilno, zdravi našo dušo in povzdigne naše bitje k sreči.
(povzeto iz knjige: Nastanek cvetne terapije – Nora Weeks)

Avtor: Nadine Radesky

Vir: www.mavricnimost.com

 

Foto: splet

 

 

 

 

 
2012 © Alternativno Zdravljenje - alternativno-zdravljenje.si
Vse pravice pridržane | Izdelava spletne strani - 1in1.si
Pomembno! Vsi podatki, objavljeni na tem spletnem portalu so izključno informativne narave in jih uporabite kot vir splošnih informacij. Prav tako vse informacije na tem spletnem portalu nimajo namena nadomestiti pregleda in posveta z vašim osebnim zdravnikom ali specialistom, ki sta edina kvalificirana in poklicana za presojo vašega zdravstvenega stanja in za posredovanje zdravstvenih nasvetov glede vaše morebitne bolezni oz. vaših zdravstvenih težav. Mnenja avtorjev objavljenih prispevkov, objavljenih na tem portalu ne odražajo nujno tudi mnenja skrbnikov portala Alternativno-zdravljenje.si.