Zdravilni čaj za vsako situacijo

 

cajČaj je ena izmed najbolj pitih pijač na svetu, razlog pa je v njegovih zdravstvenih koristih. Odličen je na vseh področjih: deluje kot zdravilo, pomirja, daje občutek tolažbe ali pa nas preprosto navda z energijo (čaji s kofeinom). Listi čajev so sestavljeni iz nekaj tisoč bioaktivnih spojin. Izberite pravi čaj za vsako težavo!

 

 

Če želite piti čaj v zdravstvene namene, imate srečo, kajti sledi seznam čajev, ki vam bodo pomagali pri različnih težavah:

 

Kamilični čaj

pomaga zmanjševati vnetja, alergije, glavobole, prehlad, anksioznost, izredno učinkovit pa je tudi pri bolečinah v trebuhu in želodcu;

 

Metin čaj

pomaga izboljšati duševno stanje, telesu da zagon, energijo in prebudi vse vaše čute. Ugodno vpliva na prebavo, preprečuje vetrove in pomaga zmanjšati siljenje na bruhanje;

 

Cimetov čaj

ugodno vpliva na glavobole, saj vsebuje mangan in železo, hkrati pa je vonj ekstremno pomirjujoč. Izboljšuje tudi enostavne napetosti, povezane z bolečino v glavi;

 

Ingverjev čaj

v uporabi je že na tisoče let. Znižuje menstrualne bolečine, bori se s prehladi in virozami ter ima zdravilen učinek na diabetes;

 

Limonin čaj

čaj iz ekoloških limon ugodno vpliva na vneto in otečeno grlo, saj pomaga izriniti sluz, ki se nalaga v grlu. Zmanjšuje tudi napetost in pomaga pri nespečnosti;

 

Pasijonkin čaj

ima pomirjevalne lastnosti, ki vam bodo pomagale hitro zadremati, hkrati pa zmanjšuje anksioznost, nihanje razpoloženja, glavobole in celo zlate žile;

 

Timijanov čaj

je najboljše zdravilo proti kašlju, saj olajša bolečino v bronhijih. Prvotno se je uporabljal za razstrupljanje pljuč. Vsebuje tudi antiseptične lastnosti, zato je lahko v kombinaciji z rožmarinom odličen za odganjanje migrenskih glavobolov.

 

Čeprav ste vajeni zjutraj popiti skodelico kave, jo vsaj poskušajte zamenjati za hidratantni čaj, ki vam bo podaril tudi vitalnost. Zeleni čaj je stimulant, bogat z antioksidanti, ki vas bo poživil, vendar ne bo imel negativnega učinka (npr. na nadledvično žlezo), kot ga ima kava. Kar v loncu pokuhajte vrečko zelenega čaja, ki mu dodajte nekaj rezin limone, svež in zdrav ingver ter ščepec kardamoma.

 

Če se veliko ukvarjate s športom, k zdravju mišic raje prispevajte s čajem kot pa s sladkimi športnimi napitki. Koprivni čaj pomaga pri lajšanju kroničnih bolečin in bolečin v mišicah, hkrati pa jih tudi okrepi in izloča toksine. V zadnjih letih se uporablja tudi pri zdravljenju težav pri uriniranju, ker pospeši izločanje vode iz telesa.

 

Zdravilni čaji so lahko pri težavah s spanjem enako učinkoviti kot zdravila. Kamilica je relaksant, vendar je ne smete piti v velikih količinah, saj lahko izsuši črevesje. Zamenjate jo lahko tudi z meliso, ki umiri telo in duha. Melisa je bila v starih časih predpisana ljudem, ki so veliko preveč razmišljali. Če ponoči trpite tudi zaradi mišičnih krčev, si zvečer pripravite mešanico kamiličnega, melisinega in koprivnega čaja.

 

Težave s prenajedanjem lahko omilite s pitjem cimetovega čaja, ki ohranja občutek sitosti v telesu, hkrati pa uravnovesi krvni sladkor in potlači apetit. Pokuhajte polovico ekološke cimetove palčke in vrečko zelenega čaja, če čaju dodate še rožmarin, pa poskrbite, da bo cirkulacija krvi dobro dosegla možgane ter tako pripomogla h koncentraciji in boljšemu spominu. Kupite ga lahko posušenega ali uporabite svežega iz vašega vrta.


Za boljšo koncentracijo (predvsem za študente) pa je najboljši zeleni čaj. Če vam je okus grenak, ga lahko osladite z medom ali pa kupite aromatiziranega. Študije so pokazale, da so osebe, ki pijejo čaj ob opravljanju določene naloge, nanjo veliko bolj usmerjene in pozorne. Ta študija podpira vse raziskave o duševnih koristih pitja čaja.

 

Vir: http://www.onegreenplanet.org/natural-health/how-to-choose-the-right-tea-for-every-condition/

 

www.kalcek.si

 

 

 

 
2012 © Alternativno Zdravljenje - alternativno-zdravljenje.si
Vse pravice pridržane | Izdelava spletne strani - 1in1.si
Pomembno! Vsi podatki, objavljeni na tem spletnem portalu so izključno informativne narave in jih uporabite kot vir splošnih informacij. Prav tako vse informacije na tem spletnem portalu nimajo namena nadomestiti pregleda in posveta z vašim osebnim zdravnikom ali specialistom, ki sta edina kvalificirana in poklicana za presojo vašega zdravstvenega stanja in za posredovanje zdravstvenih nasvetov glede vaše morebitne bolezni oz. vaših zdravstvenih težav. Mnenja avtorjev objavljenih prispevkov, objavljenih na tem portalu ne odražajo nujno tudi mnenja skrbnikov portala Alternativno-zdravljenje.si.